Bahan-Bahan **ikut selera anda
Minyak Zaitun
Bawang Merah
Bawah Putih
Spagetti
Udang/Sotong/Ikan/Ayam
Cendawan
Tomato/Lada Benggala
Serbuk Cili (Chili Flakes)
Lada Hitam
Mula-mula Wa akan rebus spagetti dulu untuk lembutkan. Masukkan garam dalam periuk rebusan tadi, dan biarkan sehingga lembut.
Kemudian,
Wa akan potong cincang atau halus untuk bawang tadi. Kalau tak letak
bawang merah pun takpa, tapi bawang merah boleh tambah untuk tambahan
perasa. Potong halus ye. Masakkan dengan minyak zaitun sehingga layu.
Kemudian,
Wa masak bersama kulit udang dulu untuk beri perasa ala "seafood" ,
lepas tu buang kulit dan masukkan air udang sikit di masak bersama
cendawan, tomato. Last sekali masukkan udang. Bahan-bahan ikut selera
ye. Saja je kasi UMPPH. Kalau nak sedap campur sotong dan ikan. Pastu
gatal-gatal haha.
Bila
dah cukup masak, Wa gaulkan spagetti tadi dalam adunan asas tadi, dan
gaul sehingga rata. Masa ni tak dah tutup pun takpa sebab spagetti tadi
masih panas.Untuk penutup, Wa tambah sedikit garam, lada hitam dan
serbuk cili untuk lengkap kan rasa!! Siap!
Untuk
siapa sukakan masakan yang simple dan ingin berdiet. Memang sesuai
sangat. Lagi banyak cendawan lagi syok. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment