Resepi | Sambal Sardin + Telur Goreng bersama Kicap

Friday, July 28, 2017
Gambar dari http://uncleseekers.blogspot.my/2010_01_01_archive.html


RESEPI SAMBAL IKAN SARDIN

Bahan-Bahan
Ayam Brand Makeral (Ikan Sardin pun boleh, tapi Wa suka Makeral)
Sambal Blend (Blend sendiri sedap)
1 Biji Limau Nipis
Bawang Putih
Bawang Merah Besar
Cili Padi

Cara-Caranya

  1. Tumis bawang putih dan merah. Sehingga layu. 
  2. Masukkan sambal blend tadi, masak sehingga pecah minyak. Pecah minyak tu, tandanya sambal kita dah masak dan lebih sedap. Tak sakit perut makan. Biar sambal tu gelap2 merahnya.
  3. Kemudian masukkan 1 tin Sardin tadi, masukkan kuah dahulu. Kacau-kacau, biarkan ia sebati gitu. 
  4. Kemudian masukkan sedikit perahan limau nipis, boleh rasa takut termasam sangat ke, boleh repair balik letak garam atau gula.
  5. Dah rasa agak2 ok tu, masukkan lah ikan dalam tin tu. Dan ketuk-ketuk sikit cili api atau pun belah kan masukkan dalam 2-3 biji. Ikut kemahuan.
  6. Siap!
Kenapa Wa suka letak sambal, cili api dan juga limau. Sebab tak nak rasa hanyir sos ikan sardin tu. Kadang-kadang Wa tambahkan juga kicap sikit ( saja-saja haha). Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

@instagram

Latest Instagrams